Nube

Mighty Monegat’s Ferdinando Fern

[KoiraNet]

uros, kastroitu
s. 25.1.2013

Isä: Rambo (HD A/A PL 0/0 JE –)
Emä: Mighty Monegat’s Aislinn The Fairy (HD B/B, PL 0/0, JE –)
Kasvattaja: Kennel Mighty Monegat’s, Sveitsi
Omistaja: Terhi ja Jussi Järvenpää

Lonkat: A/A
Kyynärpäät 0/0
Selkä: LTV1, VA0
Polvet: 0/0
Silmät: OK
JE: normaali
SD: normaali
FU: normaali
TGA: negatiivinen (4,5 v iässä)

Tämä koirapoika on kuin kohtalon silmänisku. Olin jo edellisvuonna kiinnostuneena tutkaillut pentujen isän, Italiasta aikuisiällä Sveitsiin muuttaneen Rambon sukutaulua ja terveystietoja ja nyt, kun Rambo sai ensimmäisen pentueensa upean tryffelikoiran (Iork) tyttären Linnyn kanssa, ei tätä pentuetta voinut mitenkään sivuuttaa.

Nube oli pentueensa ihmisläheisin ja miellyttämisenhaluisin pentu. Luonteeltaan leikkisä, vähän pellemäinen ja ilkikurinen, ei lainkaan totinen eikä riidanhaluinen. Suurinta onnea sille toi ihmisen kanssa yhdessäolo.

Nube on edelleen hyvin ihmisläheinen, leikkisä ja miellyttämisenhaluinen uros, ehkä hieman lyhytjänteinen, mutta äärimmäisen yritteliäs ja oppivainen. Sen kanssa treenaaminen etenee varsin nopeasti ja Nube kestää myös paljon toistoja. Nube oli pentuna melko jännittynyt kohdatessaan vieraita, tungettelevia ihmisiä, ja vaati oman aikansa ennen lähempäää tutustumista. Nyt aikuisena se menee pienen tutustumishetken jälkeen ihmisten syliin rapsuteltavaksi. Se ei kuitenkaan siedä vieraan ihmisen tungettelevaa tervehtimistyyliä, ja saattaa tällaisessa tilanteessa rynnätä haukkumaan tai väistää. Nube provosoituu herkästi, joten aivan kaikkien koirien kaveri se ei ole.  Tämä ominaisuus on vahvistunut iän myötä, ja toisaalta luoksepäästävyys on parantunut.

Nube on ollut täydellisen perusterve koira. Sillä ei ole ollut yhtään korva- tai silmätulehdusta eikä iho- tai suolisto-ongelmia, poislukien yksi tarttuva mahatauti, jonka sairastivat yhtäaikaa kaikki koiramme. Kuitenkin 4,5-vuotiaana sillä todettiin kohonneet tyroksiinihormoniarvot ja matala, vaikkakin vielä viitealueella oleva T4-hormonipitoisuus veressä. Näiden perusteella sille määrättiin kilpirauhaslääkitys, joka ei kuitenkaan vaikuttanut odotetulla tavalla, vaan parannusta TSH:ssa odoteltiin normaalin kuukauden sijaan yli kaksi, ja Nube alkoi oireilla samoin kuin kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivä koira oireilisi. Nubelta otettiin TGA-määritys ennen lääkityksen aloittamista, ja se oli negatiivinen, eli korkean TSH:n syy ei ole perinnölliseksi tiedetty autoimmuuni kilpirauhasen tulehdus. Nubella ei myöskään ole missään vaiheessa ollut tavallisia kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita. Lääkitys lopetettiin maaliskuussa 2018 ja kilpirauhasarvot tutkittiin toistaiseksi viimeisen kerran toukokuussa 2018, arvot olivat normaaleissa viiterajoissa. Samalla Nube kastroitiin.

Pentuna Nube kaatui ja väänsi takajalkansa pihamme portaiden väliin 5 kk iässä, minkä jälkeen se kiljuen roikotti jalkaansa, ja sama toistui lievempänä muutamia kertoja jälkeenpäin juoksemisen tai pomppimisen yhteydessä, viimeisen kerran n. 7 kk iässä. Ortopedi Juha Kallion arvion mukaan patella on onnettomuudessa luksoitunut ja pehmytosat (jänteet, lihakset) samalla venähtäneet, ja myöhemmät oireet johtuivat siitä, etteivät kudokset pitäneet patellaa riittävän hyvin paikoillaan. Jäimme odottamaan pennun kasvua ja jalan lihasten kehittymistä ja toivomaan, että jänteet ja lihakset napakoituvat itsestään normaaleiksi kehityksen myötä, ja näin onneksi kävikin. Virallisessa polvitutkimuksessa 1 v 10 kk iässä molemmat patellat olivat täysin normaalit (ortopedi Anssi Tast).

Nube on selkäkuvattu 13 kk iässä. Selkä todettiin muutoin täysin terveeksi (ei epämuotoisia tai välimuotoisia nikamia), mutta ristiluun keskiharjanteessa on pieni painauma S1-S2 haarakkeiden välissä ja S1:n haarake on hieman matala. Ristiluun runko on kuitenkin oikein luutunut. Silmät Nubelta on peilattu säännöllisesti, edellisen kerran 29.4.2018, ja ne olivat kaikilta osin moitteettomat.

Nube on kroppansa likoon laittava urheilukoira. Se juoksee, kiipeilee, vetää ja ui erittäin mielellään ja käyttää mielellään energiaa, jota tuntuu riitävän loputtomiin. Treenailemme säännöllisesti ja tavoitteellisesti agilitya. Olemme myös jäljestäneet ja etsineet tryffeliä.  Nube löysi ensimmäiset luonnontryffelinsä ollessaan puolentoista vuoden ikäinen. Työskentelytyyli sillä saisi olla hieman hillitympi ja tarkempi, liiallinen kaivamisen into vaikeuttaa tryffelin tarkan sijainnin määrittämistä.