Aprilia

Come Se Donata dall’Orsa

[KoiraNet]

narttu
s. 31.3.2016

Isä: Mighty Monegat’s Ferdinando Fern
Emä: FI MVA HeW -14 Come Se Avrei Zampe d’Orsa
Omistaja: kasvattaja
Haltija: Jenni Heikkinen, Lappeenranta

Lonkat: B/B
Kyynärpäät 0/0
Selkä: LTV0, VA0
Silmät: OK
JE: normaali vanhempien perusteella
SD: normaali vanhempien perusteella
FU: normaali vanhempien perusteella
TGA: normaali

Luonnetesti: 174 p ++
Rally-toko: 2 x ALOHYV
Toko: ALO1 182 p.

Näyttelyt: HRJCH SPLITJW-17, 2xSERT, 2xSERT (Viro), RYP3, RYP4D-pentueesta sijoitukseen valikoitui oman elämänsä superstara Caramelli, joka sai myöhemmin nimen Aprilia, joka taipuu kotoisaan Rilla-muotoon. Rillan haltija Jenni kirjoittaa koirasta seuraavasti:

”Aprilia, kotoisammin Rilla, on koira, jossa todella on ”on/off-nappi”. Kotona se rauhallinen ja varsin huomaamaton. Päällepäin se antaa itsestään välillä varsin vaatimattoman kuvan, mutta todellisuudessa sillä on mukavasti moottoria myös tekemiseen. Harrastuskaverina se on melko nöyrä, käskyihin aktiivisesti ja innokaasti reagoiva tiimitoveri. Ahneutta löytyy, joten ruoka toimii hyvin palkkana. Rilla on myös melko saalisviettinen ja erityisesti se rakastaa taisteluleikkejä. Tämä tulisempi temperamentti näkyy arjessa siten, että Rilla helposti muiden koirien kanssa leikkiessä on hieman turhan raju ja pyrkii ”kiusaamaan” heikompiaan. Omassa laumassaan se on kiistaton kuningatar.

Rilla vahtii toisinaan resursseja muilta koirilta, mutta ihmisille se ei ole osoittanut aggressiivisuutta. Rillis on hieman pehmeä luonteeltaan. Tämä ei kuitenkaan aiheuta arjessa ongelmia, eikä sillä ole ilmennyt ääni- tai alusta-arkuutta. Rillan kanssa on helppo matkustaa niin junassa kuin bussissa ja sen voi ottaa mukaan melkeinpä mihin tahansa. Vieraisiin ihmisiin Rilla suhtautuu avoimesti ja ystävällisesti. Se ei kuitenkaan ole ylitsepursuavan sosiaalinen, mikä on tietysti eduksi etenkin harrastusten parissa.

Rillan huonona puolena voidaan pitää sen taipumusta äänenkäyttöön turhautuessa. Näyttely- ja muihin harrastustilanteisiin se on oppinut hieman liian korkean mielentilan, joka odottaessa purkautuu helposti haukkumisena. Muutoin se osaa omatoimisesti rauhoittua erinomaisesti uusissakin paikoissa. Nuorempana sillä oli myös lieviä eroahdistuksen oireita, mutta vanhemmiten ne ovat jääneet pois.

Luonnetestissä Rilla osoitti mukavasti toimintakykyä ja rohkeutta. Vaikka se testissä osoitti kohtuullista puolustushalua sekä terävyyttä, on se arjessa leppoisa seurakoira. Onkin hauska, miten tässä koirassa on kaksi niin erilaista puolta, rauhallinen ja nöyrä sekä tulinen ja temperamenttinen.