Pentuja

Tällä hetkellä meillä ei ole pentuja.

Tulevista pentusuunnitelmista ilmoitetaan tällä sivulla.

Neuvoja pentua etsivälle
Kasvattajilla on usein jonoa pentueisiin. Etenkin sellaisilla, jotka panostavat koiriinsa, pentueisiin ja kasvatinomistajiinsa myös kaupanteon jälkeen antaen tukea, neuvoja ja esimerkiksi turkinhoitoapua. Perävalotakuun tehtailijoilta saa pennun helpostikin ja ehkä parisataa euroa halvemmallakin, ja varauksen voi tehdä näppärästi vaikka soittamalla, mutta niille, joille rodun ja koirien hyvinvointi on sydämenasia, on yleensä kysyjiä enemmän kuin syntyviä pentuja. Vastuullisten kasvattajien pennut myydään mieluiten perheisiin, joissa niistä saadaan myös tietoa jälkikäteen sekä kuulumisten että jonkinlaisten virallisten tulosten muodossa. Ethän siis säikähdä kasvattajan kysymystulvaa, se kertoo vain siitä että häntä kiinnostaa, mihin pennut ovat menossa ja millaiset ihmiset niistä huolehtivat niiden loppuelämän. Näyttelyvaatimustakaan ei kannata säikähtää, vaikka itsellä näyttelyharrastus ei olisikaan toiveissa. Monesti kasvattaja vain haluaa edes yhden virallisen arvostelun kasvatistaan ja on valmis opastamaan, trimmaamaan ja jopa viemään koiran kehään.
Kannattaa tutustua jalostustietojärjestelmä KoiraNetin kautta kasvattajien aiempiin yhdistelmiin ja jalostuskoiriin. Jokainen rekisteröity pentue ja jalostuskoirien tulokset ovat kaikkien nähtävillä, joten perusasioiden vertailu on helppoa. Syvempään tutkimiseen pääsee ottamalla kasvattajiin yhteyttä ja kysymällä itselle tärkeistä asioista. Varmistuthan, että kasvattaja rekisteröi pennut Kennelliittoon ja noudattaa ainakin terveyteen ja luonteeseen liittyviltä osin lagottojen jalostuksen toimintaohjetta.
Lagotto on rotu, jossa on paljon vaihtelua on yksilöiden ja sukulinjojen välillä. Rodussa esiintyvät luusto-, sydän-, autoimmuuni- syöpä- ja silmäsairaudet, luonteiden ongelmat ja erilaiset neurologiset sairaudet geenitesteineen on tärkeä tiedostaa etukäteen ja pyrkiä valitsemaan kasvattaja, joka tekee kaikkensa saadakseen aikaan terveitä, mukavia koiria. Kannattaa varmistaa, että hän pitää koiriaan sisätiloissa, tarjoaa emolle ja pennuille laadukasta ruokaa, käsittelee pentuja päivittäin, antaa niille ikään sopivia virikkeitä ja tutustuttaa ne ihmisiin, muihin koiriin, ääniin ja matkustamiseen jne. Ei kannata tehdä päätöstä sen perusteella, asuuko kasvattaja 30 vai 300 kilometrin päässä tai syntyykö pentu juuri toivottuna ajankohtana. Tärkeintä on, että perhe saa sopivan pennun, jolla on ollut hyvä alku elämälle ja että pentu saa hyvän perheen, jossa se pystyy kasvamaan tasapainoiseksi ja yhteiskuntakelpoiseksi yksilöksi.