Come Se Balla Coi Lupi

[KoiraNet]

Koda, Gouda, Koda-Anselmi, Kodali, Hattarahanuri, Doge

Koda on kiltti ja tottelevainen koira, joka ottaa paljon kontaktia ihmisiin sekä reagoi herkästi kanssa ihmisten kehonkieleen ja tunnetiloihin. Se tulee aina lelu, sukka tai kenkä suussa häntä heiluen vastaan työ- ja koulupäivien jälkeen. Kodaa on helppo pitää vapaana lenkillä, vaikka se yleensä onkin omissa hajumaailmoissaan. Koda pitää vapaana ollessaan kuitenkin kuuloetäisyyden, vaikka näköetäisyys ei aina pysykään. Sillä on suuri sydän ja se onkin kaikkien kaveri niin ihmisten kuin eläintenkin. Koda ei koskaan haasta riitaa vastaantulevien koirien kanssa, vaan ohittaa ne kiltisti kiinnittämättä niihin sen suurempaa huomiota, vaikka vastaantuleva koira räyhäisikin.

Koska Koda on rento, kaupunkilaistunut maalaiskoira, se on helppo ja hyvä matkustuskaveri. Koda ei turhia hötkyile tai stressaa, se nukkuu kiltisti teltassa ja reissaa luontevasti bussilla, autolla ja junalla. Opiskelin maatalousalaa, kun Koda tuli minulle. Se asui pentuaikanaan opiskelija-asuntolassa, jossa se oppi sosiaaliseksi ja rohkeaksi koiraksi. Se on reissannut paljon elämänsä aikana, koska opiskelut veivät meidät harjoittelujen aikaan aina eri maatiloille ja eri paikkakunnille. Ollaan asuttu Kodan kanssa niin kaupungissa kuin maallakin piiantuvissa ja aitoissa. Koda on aina sopeutunut ongelmitta uusiin ympäristöihin ja matkustelu on kasvattanut luottamusta sekä vahvistanut meidän suhdetta. Autollekin kipitetään aina häntä heiluen ja häkkiin hypätään iloisesti, kun auton moottori hurahtaa päälle niin kevythäkistä takapenkiltä kuuluu kuorsaus. 

Koda on pennusta asti ollut itsenäinen, minä-itse -henkinen koira, eikä se tykkää viettää aikaa sylissä, vaikka pitääkin rapsutuksista. Kotona se hengailee aika paljon itsekseen, tuhtaa niitä näitä ja hakeutuu joskus luokse rapsuteltavaksi tai haastaa leikkiin. Nukkumaan mennessä se kuitenkin tulee hetkeksi viereen köllimään kunnes siirtyy sängyn alle viileämpään nukkumaan. Itsenäisestä ulkokuoresta huolimatta, Koda on loppujen lopuksi aika mammanpoika, joka jännissä ja uusissa tilanteissa tukeutuu emäntäänsä. 

Koda on herkkusuu, joka mummolassa leiriytyy keittiöön ja reagoi nanosekunneissa jääkaapin oven avaukseen. Koda rakastaa lunta ja vettä, sekä lenkkeilyä. Ei ole vesisadetta tai lumipyryä, jolla Koda ei olisi valmis lenkille. Ensilumen aikaan Koda ulkoilee ihan korvattomana, koska on niin innoissaan lumesta ja hajuista. Koda pitää paljon ääntä, ei niinkään haukkuen, mutta erilaisilla mölinöillä, ulinoilla ja örinöillä. Kodan kanssa on kokeiltu kaikenlaisia harrastuksia ja se on lähtenyt innoissaan mukaan niin nosework-tunnille kuin rally-tokoilemaan tai pelastuskoira kursseilemaan. Tällä hetkellä Koda on kuitenkin kotikoira, koska emännän aika menee pääosin opiskellessa ja töissä. Koda on kuitenkin omaksunut kotikoirankin roolin hyvin ja nauttii elämästä välillä jekkuillen, esimerkiksi vessan roskiksen levittäminen on Kodan bravuuri. 

Koda on perusterve koira. Se alkoi parin vuoden iässä reagoimaan paukkuihin ja ukkoseen. Koda kuitenkin palautuu yksittäisistä pamauksista nopeasti. Koska Koda reagoi herkästi ihmisen tunnetiloihin ja reaktioihin, pentuna rauhoittumista, esim. bussimatkoilla, harjoiteltiin rauhoittavilla signaaleilla, joten silmien räpytely ja haukottelu rauhoittaa Kodaa.

Kodaa parempaa ja sopivampaa ensimmäistä koiraa en olisi voinut toivoa. Koda on kiltti ja kultainen rakkauspakkaus, korvien putsaamiset, kynsien leikkaamiset sekä kotona trimmaaminen sujuu ongelmitta. Koda on tuonut paljon iloa ja naurua mun elämään sen hassuilla tempauksilla. On se kyllä ihan unelma kikkura <3

-Anna-Karoliina Mäkinen