Come Se Gioisse Della Vita

[KoiraNet]

Lysti, Lyde, Lylly, Lyy, Lyytikäinen tai Lysse. Virallisemmin Come Se Giosse Della Vita – aivan kuin iloitsisi elämästä. Kuvaava nimi, sillä tuon 1,5-vuotiaan häntä heiluu herkästi ja neiti on valmis osallistumaan toimintaan kuin toimintaan.

Ennen Lystiä olin monen monta vuotta koiraton koirahullu. Kun elämäntilanteeni vihdoin oli pennun kotiuttamiseen valmis, saapui Lysti minulle sijoitukseen ja täytti samalla suurimman, kauan odotetun haaveeni.

Ensimmäisen koiran roolissa Lysti on saanutkin kokeilla ”vähän kaikkea” ja sama teema jatkuu luultavasti tulevaisuudessakin. Oma elämäntyylini on ollut melko aktiivista niin sosiaalisen elämän kuin myös tapahtumien suhteen ja koiran olen ottanut mukaan lähes aina, kun se on ollut mahdollista. Lysti on ollut menossa mukana ja ollut oikein sopeutuvainen kaveri. Elämänsä aikana Lysti on esimerkiksi reissannut useasti Lapissa, ollut yhtenä leidinä mimmiporukan viikon road tripillä sekä matkustanut kanssani ympäri Suomea ystävien luona. Lystin arki kuluu kahden aikuisen kanssa, mutta on kuin kotonaan myös suuremmassa ihmisporukassa ja ottaa rapsuttajista kaiken ilon irti. Lysti on pennusta lähtien tullut juttuun myös lasten kanssa ja osaa olla heidän seurassaan avoimen kiinnostunut, mutta kuitenkin tarpeeksi varovainen. Uskoisin, että Järvenpäiden Isla-tyttärellä on ollut tämän asian suhteen suuri rooli.

Sama ”kokeillaan vähän kaikkea” on ollut teemana myös koiraharrastuksissa. Tällä hetkellä treenaamme agilitya ja rally-tokoa, joissa kummassakin olemme vielä alkutekijöissä. Olemme käyneet lukuisilla eri kursseilla niin arkitaitojen kehittämisestä noseworkin ja jäljen alkeisiin. Lystin kanssa on ollut ilo harrastaa, sillä neiti on erittäin toiminnanhaluinen ja innostuu kaikesta yhdessä tekemisestä. Erityisesti toiminnalliset tehtävät (esim. puun kiertäminen) ovat pop. Lysti hoksaa nopeasti ja sillä on korkea työmotivaatio, mikäli tehtävä on tarpeeksi haastava. Lyytikäinen keskittyy tekemiseen useimmiten sopivalla vireellä ja se myös sietää häiriöitä. Lystiä on koulutettu positiivisen vahvistamisen keinoin ja se on ollut Lyden luonteelle nappivalinta.

Arjessa Lysti on helppo koira. Vaikka toiminnanhalua löytyykin, se pystyy rauhoittumaan, jos mitään ei tapahdu. Tätä taitoa tokikin harjoittelimme pentuna paljon. Lysti on melkoinen sylikäinen ja ottaa vastaan kaikki rapsutukset mitä vain saa, mieluiten lelu tai sukka suussa. Tyyppi on muutenkin lelujen perään ja taisteluleikit ovat sille mieluisimpia. Koira on osallistuva ja siitä saa helposti seuraa niin verhojen silitykseen kuin päiväunillekin. Ulkona olemme työstäneet paljon hihnakäytöstä ja vapaana ollessa lähellä pysymistä. Lystillä olisi nimittäin kova kiire tutkia joka kolkka. Tällä hetkellä olemme jo aika kivassa yhteisymmärryksessä. Neiti syttyy yhdessä tekemisestä myös lenkillä ja palkkautuu ruuan lisäksi taisteluleikeillä tai lapasen kantamisella. Tämän syksyn uutuutena Lysti oppi kaivamaan tryffeleitä ja viihdyttää itseään niiden etsimisellä lähes joka lenkki.

Luonteeltaan Lysti on iloinen ja avoin. Se kohtaa uudet ihmiset yleensä häntä vispaten, mutta hillitysti. Muutaman kerran tosi innokkaasti lähestyvät ihmiset ovat saaneet Lystin epäilemään, mutta veikkaan, että kyseessä on ollut nuoren koiran ikävaihe. Tutut puolestaan saavat neidin halkeamaan riemusta. Lysti on mielestäni aavistuksen pehmeä. Se muistaa, jos jokin asia on ollut sille tosi kiva tai epämiellyttävä. Lystin mielipide on kuitenkin onneksi mahdollista kääntää epämiellyttävästä neutraaliksi avokätisellä palkalla ja koiran ehdoilla totuttelemalla. Säikähtäessään Lyyti palautuu melko nopeasti, eikä ole osoittanut arkuutta ääniin tai alustoihin. Outoihin ja epäilyttäviin asioihin Lysti reagoi haukkumalla. Väsyneenä haukkukynnys madaltuu. Lysti on asunut koko ikänsä kerrostalossa ja reagoi toisinaan rappukäytävän ääniin haukahtamalla.

Kaiken kaikkiaan Lysti on koira, joka elää elämäänsä joka solullaan. Lysti selkeästi aistii ja tutkailee ympäröivää maailmaa ja on kiinnostunut pienistäkin asioista. Se kallistelee päätään uusille äänille ja saattaa lenkillä jäädä häntä heiluen tarkkailemaan esimerkiksi ohi meneviä kikattavia lapsia.   Lysti tuo elämään paljon iloa ja se on haastanut minua sopivalla tavalla koirankoulutuksellisesti. Innolla odotan, mitä kaikkea vielä yhdessä saammekaan kokea.

-Noora Leppälä