Come Se Borbotta Il Caffè

[KoiraNet]

Come Se Borbotta Il Caffè – kuin kahvin porina – eli tuttavallisesti vain Jena, Tuija-Tunnollinen, Tuikkendeerus, Muikkeli, Maila, Taskuraketti, Taskuvaras…. Jena rakastaa ruokaa, pandaleluaan, palloja, frisbeekiekkoja, nenäliinoja, vapaana kirmaamista pitkin metsiä ja varastelemista. Jena menee suorastaan ekstaasiin kerran kesässä koittavalla mökkireissulla ja nuo lomapäivät meneekin tuijottaen haltioituneena kalojen pomppimista mökkilaiturimme päässä. Jenan kanssa lenkkeilemme pitkälti vapaana lähimetsissämme. Jenaa voi huoletta pitää vapaana, ainoastaan ihmisten jätökset vievät Jenan nenän mukanaan… Jena käy mielellään myös maastopyörälenkeillä kanssamme ja lajikokeiluja on tehty myös Jenan kanssa rullaluistellen ja hiihtäen.

Jenan kanssa on harjoiteltu nenänkäyttöä hajutunnistuksen merkeissä. Jena tunnistaa tryffelinhajun, mutta luonnontryffeleitä emme ole vielä päässeet etsimään. Jena on syksyisin usein myös sieniretkillä mukana, mutta keskittyy yleensä keppien piilotteluun.

Jena reagoi herkästi ihmisten tunnetiloihin (esimerkiksi mieheni pelatessa tietokonepelejä kiihtyneessä/jännittyneessä tilassa Jena siirtyy mieluummin toiseen huoneeseen). Jena pusuttelee paljon ja mielellään, mutta ei varsinaisesti viihdy sylissä. Öisin Jena kuitenkin käpertyy viereemme nukkumaan ja myös sohvalla hakeutuu välillä ihmisten läheisyyteen. Useimmiten makoilee ja tarkkailee tilannetta kuitenkin omalta paikaltaan.

Jenan huumorintaju on vertaansa vailla ja Jena tykkää testata aina myös vieraidemme humoristisuutta: milloin on vienyt pallonsa vaihtokauppana yövieraana olleen kassiin ja napannut kassin syövereistä mukaansa rintaliivit, milloin asettuu kahvipöydän reunaan nojaten tarjoilun alkua odottamaan… Persoonallisia tapoja tuntuu kertyvän päivä päivältä typyllemme vain lisää. Jena on kuitenkin pohjimmiltaan hyvin miellyttämisenhaluinen ja vaihtaa varastamansa asiat nykyään muitta mutkitta kanssamme esimerkiksi lempileluun tai –herkkuun, ja hyppää tuolilta alas omalle paikalleen. Jenan sinnikkyys onkin kysynyt meiltä omistajilta pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä, kun ännännen kerran saa kieltää samasta asiasta.

Jenan kanssa automatkat ovat sujuneet pennusta pitäen ihanan leppoisissa merkeissä. Tasainen tuhina (tai kuorsaus) vain kuuluu auton takakontista eikä tarvitse kyllä kahta kertaa neitokaista kyytiin houkutella. Matkaan ollaan aina valmiita!
Jena on perso kaikelle syötävälle, ainoastaan lattialle tippuvat tomaatit, viinirypäleet ja sipulit Jena jättää omaehtoisesti rauhaan, kaikki muu kelpaisi, ellei palvelusväki pistäisi stoppia herkuttelulle. Jena muistuttaa hyvin äänekkäästi ja monivivahteikkaasti, mikäli joutuu odottamaan ruokahetkeä normaalia kauemmin. Herkkukaapin tuijottaminen kuuluu myös Jenan tapoihin, mikäli päivän namihetki on vaarassa jäädä väliin.

Kotona Jena rauhoittuu yleensä päivystyspaikalleen sohvan käsinojalle ikkunasta ohikulkijoita tiirailemaan, eikä hänellä ole tarvetta ilmoittaa innokkaasti haukkuen muista kuin pihallemme saapuvista vierailijoista. Välillä Jena on herkempi haukkumaan myös ulkoa kuuluville äänille (esim. tuulen aiheuttamalle kolinalle). Jena rakastaa rutiineja ja jokailtaiseksi ohjelmanumerokseen hän on kehitellyt pallon heittely-/jahtaushetken ennen nukkumaanmenoa.

Jena ei suuremmin nauti hoitotoimista, mutta nöyrästi alistuu osaansa, kun kynsienleikkuun, korvien puhdistamisen tai trimmaamisen aika koittaa. Jena on valloittanut paitsi meidän omistajien myös meidän lähipiirin sydämet ja hauskuuttaa arkeamme perheemme ensimmäisenä koirana toivottavasti vielä monen monta vuotta!

-Sonja Hiekkalahti